5 Mayıs 2009 Salı

Karalahana Dolması


MALZEMELER:3 bağ karalahana
4-5 baş soğan
½ kg dana kıyma
1 kase pirinç
1 yemek kaşığı salça
1 bağ maydanoz
1 bağ dereotu
1 su bardağı sıvıyağ
Tuz, karabiber, pul biber, kekik
YAPILIŞI:Karalahana yapraklarının saplarını ve kalın damarlı kısımlarını bıçak ile ayıklayıp bol suda yıkayalım. Büyükçe bir tencerede kaynattığımız suyun içine yıkanmış karalahanaları atalım, biraz haşlayıp soğuk su içine alalım. Haşlanmış lahanaları bir süzgece koyup bir kenarda bekletelim.
Diğer tarafta ince kıyılmış soğanları (eğer soğan az olursa dolma lezzetli olmaz), kıyma, pirinç, salça, sıvıyağ, maydanoz, dereotu, tuz, karabiber ve pul biberi ekleyip, içine yarım su bardağı kadar su katıp elimizle karıştıralım. Haşlanmış karalahanalara bu karışımdan koyarak iri iri saralım. Tencereye yerleştirmiş olduğumuz dolmaların üzerinden biraz zeytinyağı gezdirelim ve suyunu ekleyelim. En üstüne de biraz kekik serpiştirip (kekik karalahananın ağır kokusunu alıyor, hem de lezzet veriyor) ocağımızın altını yakalım. Önce harlı ateşte, kaynayınca kısık ayarda yavaş yavaş pişmeye bırakalım.
Dolmalarımız pişince sarımsaklı yoğurt ile servis yapın. Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder